Qui som

Història

La coral infantil l'Espinguet, va néixer l'any 1965 a Vilafranca del Penedès, a partir de l'Agrupació folclòrica del Casal, des d'on va iniciar-se l'activitat musical. En aquells anys a Barcelona ja hi havia alguna coral infantil, la qual cosa va ajudar a empènyer als impulsors de la nostra coral a fundar aquesta formació on els nens i nenes poguessin gaudir del cant , la música i la convivència. Els qui van impulsar el projecte varen ser el Josep Anton Casas - qui també fou el primer director durant un grapat d´anys -, la Rosa Soler, el Telm Huguet i el Ton Raventós.

Als dos anys de la seva fundació, l'any 1967, L´espinguet entra a formar part del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), del qual n'és membre fundador.

Moltes generacions de vilafranquines i vilafranquins i també, penedesencs, han estat protagonistes de la història de L'espinguet i actualment molts fills i filles d'aquests primers són els cantaires de la coral infantil del segle XXI, així com molts d'altres infants que s'hi han anat sumant i fent créixer aquesta coral.

A més de realitzar diversos concerts periòdicament, també realitzen intercanvis amb d'altres corals infantils. Així, al llarg de tots aquests anys, L'espinguet ha viatjat per terres de Mallorca, Tolosa, Alemanya, Holanda, Lió, País Valencià, Eslovènia, Gal.les, Bèlgica i altres llocs on ha donat a conèixer la seva tasca musical.

L'espinguet també ha realitzat diversos enregistraments individuals, com la Cantata de Nadal, de Carl Orff i El Bruel de l'Estany, de Ma. Angels Anglada i Enric Ribó i conjuntament amb altres membres del SCIC, com 43" amb Yoli Pastitxet, gravada a l'Auditori i la cantata Trasatlàntida, de B.Bibiloni i M.Desclot, l'any 2002, així com comuns en disc i col·laboracions, la realitzada l'any 2001 a Altres cançons de Nadal amb el grup de rock català Lax'n'Busto. L'últim enregistrament va ser el de la 49ena cantata "Set dies que van canviar el món" d'Antoni Ros Marbà i amb text de Ramon Solsona, l'any 2012.

Quan es va fer el primer conveni amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la coral infantil L'espinguet va abandonar - per diversos motius - la societat cultural El Casal, deixant de ser-ne una secció i passant a esdevenir una entitat de la vila. Actualment, el conveni segueix vigent i s'intenten fer col·laboracions en actes de Vilafranca per tal de promoure la cultura catalana i el cant coral.

L'espinguet va celebrar el seu 50è aniversari al llarg del curs 2015-2016, on es varen fer diversos actes de ressò i gran participació com el musical "Peter Pan", sopar de directors i exdirectors, un concert de cantaires i excantaires i una memorable exposició a la capella de Sant Joan. Esperem poder seguir augmentant la història de L'espinguet amb dades diverses però sobretot amb molta i bona música coral.  

L'Espinguet a l'Auditori de Vilafranca
L'Espinguet a l'Auditori de Vilafranca
El musical Peter Pan
El musical Peter Pan

Un cargolet se n’anava a l’escola

perquè volia aprendre a llegir.

Però quan hi va arribar l’escola era tancada

perquè havia arribat l’estiu.

Organització

La coral s´organitza en dos equips que s´interrelacionen i complementen: l´equip de direcció (directors/res responsables) i l´equip de pares i mares. Els primers són els que ensenyen a cantar els nens, els dirigeixen i realitzen la tasca tècnica musical, així com també la direcció general de l´entitat. També es responsabilitzen com a pont comú amb el SCIC.

Per altra banda, l´equip de pares i mares dóna suport a les diferents activitats que realitza la coral, d´estructura i organització general i suport tècnic (infraestructures, econòmic i logístic). Ambdós equips es reuneixen periòdicament per coordinar les activitats que s´organitzen i per vetllar el bon funcionament de la coral infantil. Actualment l´estructura de L´espinguet es basa en quatre grups de nens -menuts, petits, mitjans i grans-, segons l´edat del nen o nena, a partir dels 3 anys i fins els 18 anys. Cada grup és dirigit per una o més directores.

Les sales d´assaig actuals es troben als Claustres de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès -ja que "temporalment" no hi ha suficient espai a l'Ateneu Municipal, on hi hauria d'haver cabuda per a les entitats corals de la vila. El dia d'assaig és dimarts a la tarda on cada grup, separadament en aules independents, assaja el seu propi repertori, prèviament escollit acuradament pels seus responsables musicals, entre d'altres, i també el proposat pel SCIC.

 

 

Horaris d'assaig: 

  • Menuts (P3) - 17:45h-18:30h
  • Petits (P4 a 1r)- 17:45h-18:45h
  • Mitjans (2n a 4t) - 17:45h-18:45h
  • Grans (5è a 18anys)- 18:30h-20h

 

L'espinguet anualment realitza els següents concerts: Concert de Nadal, Concert de Sant Jordi i Concert de fi de curs. Tot i així cada any participa i/o organitza d'altres concerts com podrien ser La fira de Santa Llúcia, trobades del SCIC (Trobades Generals, Juguem Cantant, Pont de cançons, colònies d'intercanvi, intercanvis amb corals d'arreu, etc.) i col·laboracions puntuals amb d'altres moviments corals/musicals o amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès. 

Les directores de l'Espinguet
Les directores de l'Espinguet

Equip

Directores

Marta Coll
Mar Moreno
Montse Terrades
Laia Bieri
Jana Sos

Equip de pares i mares

Josep Sos
Marta Vallès

Petits

Anna Afonso
Clàudia Arnan
Ariadna Casals
Martina Fernàndez
Ona Gil
Quim Gil
Millaray Junyent
Iona Noya
Jan Pérez
Joana Olivella
Blanca Ricart
Abril Suriol
Ton Terrades
Oriol Torres
Jordina Tutusaus

Mitjans

Maria Afonso
Teresa Carbó
Vinyet Comajuncosas
Judit Ferret
Gaia Júlia Lepore
Martina Olivella
Foix Subirós

Menuts

Aran Aguilar
Joana Cervià
Roc Gol
Àgata Janer
Sophie Konta
Aran Martínez
Ona Suriol

Grans

Núria Bieri
Aruna Carbó
Lyla Droguett
Wassim Fellah
Eulàlia Inglès
Maria Inglès
Èlia Librao
Eric Méndez
Mar Pastrana
Berta Raventós
Mireia Romeu
Laia Sabaté
Júlia Sanz
Aina Sos
Foix Terrades