Qui som

Història

La coral infantil L'espinguet va néixer el 1965 a Vilafranca del Penedès, a partir de l'Agrupació folklòrica del Casal. En aquells anys a Barcelona ja hi havia alguna coral infantil, la qual cosa va ajudar a empènyer als impulsors a fundar aquesta formació on els nens i nenes poguessin gaudir del cant coral, la música i la convivència. Els qui van impulsar el projecte varen ser: Josep Anton Casas, Rosa Soler, Telm Huguet i Ton Raventós.

Dos anys més tard de la seva creació, L’espinguet entra a formar part del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), del qual n'és membre fundador.

Moltes generacions de vilafranquines, vilafranquins i penedesencs, han estat protagonistes de la història de L'espinguet i, actualment, molts fills i filles d'aquests primers són els cantaires de la coral infantil del segle XXI, així com molts d'altres infants que s'hi han anat sumant fent créixer la coral.

A més d’organitzar diversos concerts cada any i col·laborar en d’altres, de participar en les propostes del SCIC (trobades, tallers, Juguem cantant, intercanvis,...) o d’Europa Cantat Júnior, de muntar colònies on fer cohesió i gaudir cantant i jugant, han realitzat intercanvis amb d'altres corals infantils, havent pogut viatjar a països ben diversos: Mallorca, Tolosa, Alemanya, Holanda, Lió, País Valencià, Eslovènia, Gal·les, Bèlgica i altres llocs on han donat a conèixer la seva tasca musical.

L'espinguet també ha realitzat diversos enregistraments individuals, com la Cantata de Nadal, de Carl Orff i El Bruel de l'Estany, de Mª Angels Anglada i Enric Ribó i, conjuntament amb altres membres del SCIC, com 43" amb Yoli Pastitxet, gravada a l'Auditori i la cantata Trasatlàntida, de B.Bibiloni i M.Desclot, l'any 2002, així com comuns en disc i col·laboracions, la realitzada l'any 2001 a Altres cançons de Nadal amb el grup de rock català Lax'n'Busto. L'últim enregistrament va ser el de la 49ena cantata Set dies que van canviar el món de Ros Marbà i amb text de Ramon Solsona, l'any 2012.

Quan es va fer el primer conveni amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la coral infantil L'espinguet va abandonar - per diversos motius - la societat cultural El Casal, deixant de ser-ne una secció i passant a esdevenir una entitat de la vila. Actualment, el conveni segueix vigent i s'intenten fer col·laboracions en actes de Vilafranca per tal de promoure la cultura catalana i el cant coral.

L'espinguet va celebrar el seu 50è aniversari al llarg del curs 2015-2016, on es varen fer diversos actes de ressò i gran participació com el musical "Peter Pan", sopar de directors i exdirectors, un concert de cantaires i excantaires i una memorable exposició a la capella de Sant Joan. Esperem poder seguir augmentant la història de L'espinguet amb dades diverses però sobretot amb molta i bona música coral.

L'Espinguet a l'Auditori de Vilafranca
L'Espinguet a l'Auditori de Vilafranca
El musical Peter Pan
El musical Peter Pan

Un cargolet se n’anava a la fira

perquè volia comprar uns esclops.

Quan hi va arribar ja no era pas de dia

i se’n va tornar descalç.

Organització

La coral s'organitza en dos equips que s'interrelacionen i complementen: l'equip de direcció (directors/res responsables) i l'equip de pares i mares. Els primers són els que ensenyen a cantar els nens, els dirigeixen i realitzen la tasca tècnica musical, així com també la direcció general de l'entitat. També es responsabilitzen com a pont comú amb el SCIC.

Per altra banda, l'equip de pares i mares dóna suport a les diferents activitats que realitza la coral, d'estructura i organització general i suport tècnic (infraestructures, econòmic i logístic). Ambdós equips es reuneixen periòdicament per coordinar les activitats que s'organitzen i per vetllar el bon funcionament de la coral infantil. Actualment l'estructura de L'espinguet es basa en quatre grups de nens -menuts, petits, mitjans i grans-, segons l'edat del nen o nena, a partir dels 3 anys i fins els 18 anys. Cada grup és dirigit per una o més directores.

Les sales d'assaig actuals es troben als Claustres de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès -ja que "temporalment" no hi ha suficient espai a l'Ateneu Municipal, on hi hauria d'haver cabuda per a les entitats corals de la vila. El dia d'assaig és dimarts a la tarda on cada grup, separadament en aules independents, assaja el seu propi repertori, prèviament escollit acuradament pels seus responsables musicals, entre d'altres, i també el proposat pel SCIC.

 

 

Horaris d'assaig: 

  • Menuts (P3) - 18h-18:45h
  • Petits (P4 a 1r)- 18h-19h
  • Mitjans (2n a 4t) - 18h-19h
  • Grans (5è a 18anys)- 19h-20:15h

 

L'espinguet anualment realitza els següents concerts: Concert de Nadal, Concert de Sant Jordi i Concert de fi de curs. Tot i així, cada any participa i/o organitza d'altres concerts com podrien ser La fira de Santa Llúcia, trobades del SCIC (Trobades Generals, Juguem Cantant, Pont de cançons, colònies d'intercanvi, intercanvis amb corals d'arreu, etc.) i col·laboracions puntuals amb d'altres moviments corals/musicals o amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès. 

Les directores de l'Espinguet
Les directores de l'Espinguet

Equip

Directores

Laia Bieri
Carla Cuscó
Jana Sos

Equip de pares i mares

Menuts

Roca Badia
Foix Borrell
Aniol Cuyàs
Rut Gallego
Mia Lafuente Calaf
Bernat Martí
Lluc Sala
Jan Tarrida

Petits

Mariona Ciuró
Vinyet Cuyàs
Maria Gómez
Elisenda Katharina
Mariona Planas
Aran Salius

Mitjans

Mar Borrell
Carmina Hill
Abril Cantó
Àgata Janer
Malak Aissaoui

Grans

Anna Afonso
Douina Aissaoui
Teresa Carbó
Judit Ferret
Maria Inglès
Ton Terrades